Asfalt 1998-2

     
 
Terug naar Archief 


  • VBW-Asfalt: 70 jaar dynamisch met asfalt
    Ing. A.M. de Rijke; Voorzitter VBW-Asfalt

  • VBW-Asfalt: 70 jaar flexibel
    Ter gelegenheid van het 70 jarige jubileum van VBW-Asfalt verschijnen een aantal artikelen die de geschiedenis van het asfalt belichten. Het eerste artikel behandelt in hoofdzaak de algemene ontwikkeling en enige aspecten van de vereniging.

  • Verleden en heden van steenmastiekasfalt
    L.J.T. Veldkamp; Gemeente Breda

    Dertig jaar na de introductie van het op empirische wijze ontwikkelde sma behoort het tot de standaard mengsels. Begrijpelijk gezien de technologische stap voorwaarts bij het dilemma tussen duurzaamheid versus stabiliteit. Aangegeven wordt hoe deze ontwikkeling zich afspeelde en welke toepassingen geschikt en mogelijk zijn.

  • Regionale Contactdagen

  • Werk van de leden
    HWZ-HAM/VOW - ombouw N32 tot A32, gedeelte Heerenveen-Wolvega

  • Fietspaden op de tocht
    Ing. W. Gerritsen; KOAC-WMD

    Vooral op de afstanden tot 7 km is de fiets qua snelheid concurrerend met de auto. Fietsen kent echter één nadeel: de kwetsbaarheid. Het beleid van de overheid moet erop gericht zijn deze kwetsbaarheid te verminderen. Ondermeer door verbetering van de kwaliteit. In dit artikel wordt ingegaan op de punten waar bij het ontwerp aandacht aan besteed moet worden. Zowel de eisen van de fietser, van de wegbeheerder als van het milieu worden belicht.

  • Veiligheid mag geen valkuil zijn
    H.H. Keizer; Gemeente Woerden

    Bij het werken aan de weg zijn, volgens de SWOV, jaarlijks meer dan 1000 slachtoffers, waaronder 25 tot 30 met dodelijk gevolg, te betreuren. Om het aantal slachtoffers terug te dringen worden steeds meer regels opgesteld. Vanuit de gemeentelijke opdrachtgever wordt een overzicht gegeven van de regels waar rekening mee moet worden gehouden om veiliger te werken.

  • Hergebruik teerhoudend asfalt
    Ir. J.H. Dijkink; AVECO bv
    Ing. A.C.M. Groenendijk; KWS/Finfalt vof

    Teer is lange tijd een geliefd bindmiddel geweest in de wegenbouw. Sinds 1991 mag het niet meer gebruikt worden. Bij reconstructies en onderhoud zal het echter nog jarenlang vrijkomen. Er is in de vorm van een halfwarme methode een milieuhygiënisch verantwoorde en constructie hoogwaardige oplossing beschikbaar. Laboratoriumproeven en praktijkervaringen toonden dit aan. Achterblijvende milieuregelgeving vormt nog een belemmering.

  • BAUMA '98

  • ARBObesluit bouwplaatsen (voorheen Bouwprocesbesluit) - een toelichting
    B.B. Voorwinden; KWS en lid TCM VBW-Asfalt




     
 



    contactsitemapdisclaimer